Košara za perilo

27.9.2022

Košara za perilo: klasična ali vgradna košara za kopalniško omarico?

Košara za perilo

Košara za perilo je zagotovo eden od najbolj praktičnih dodatkov za vsako kopalnico. Z njeno pomočjo umazana oblačila zlahka skrijete pred obiskovalci. Vaša kopalnica bo tako precej bolj urejena, obenem pa bo poskrbljeno za zaščito pred neprijetnimi vonjavami, ki so še posebej problematične pri umazanih športnih oblačilih.

Poleg klasične izvedbe je možen še vgradni koš za perilo oziroma kopalniška omarica s košaro za perilo, pri čemer poznamo več podvrst (izvlečna različica, »na kip«, nožno odpiranje s pedalom, odpiranje s senzorjem itn.).

 

Košara za perilo: kam jo postaviti?

Opremljanje manjših kopalnic je svojevrsten izziv. Ker je na voljo zelo malo prostora, moramo biti izjemno pazljivi pri izbiri elementov. To velja tako za osnovne elemente, kot so umivalnik, školjka in kabina za tuširanje, kot za dodatke, kamor spada tudi košara za perilo. Kaj storiti, če zanjo ni dovolj prostora?

Klasična različica, ki jo običajno postavimo poleg kopalniške omarice, v tovrstnih primerih ni najboljša rešitev; čeprav je po eni strani zelo praktična, bi lahko zmanjšala funkcionalnost kopalnice, saj bi ovirala gibanje. Precej boljša izbira so vgradni modeli za kopalniške omarice, ki poskrbijo za to, da prostor ni prenatrpan, obenem pa imate možnost shranjevanja in sortiranja umazanih oblačil.

 

Vgradna košara za perilo za bolj urejeno kopalnico

Če v kopalnico nočete dodajati dodatnih elementov – ali če za to nimate dovolj prostora – je torej priporočljiva vgradna košara za perilo. Ta se vgradi neposredno v izbrano kopalniško omarico. Pri tem imate na voljo več različic oz. načinov odpiranja. Kopalniška omarica s košaro za perilo je izjemno praktična, saj pripomore k brezhibno urejeni kopalnici, ne da bi to zahtevalo dodatno talno površino.

Vgradna košara se praviloma namesti hitro in brez posebnega napora. Seveda pa sta trajanje in zahtevnost izvedbe odvisna od sistema, za katerega se boste odločili. Pred nakupom je smiselno preučiti različne opcije in razmisliti, kakšna vgradna košara za perilo bi bila najprimernejša za vaše potrebe oz. za potrebe članov vašega gospodinjstva. Zaradi raznolikih možnosti, med katerimi lahko izbiramo danes, zlahka najdemo najustreznejšo izvedbo – tako z vidika funkcionalnosti kot estetike.

Priporočljivo je, da izberete izvedbo z več razdelki – če imate za to seveda dovolj prostora. To bo olajšalo sortiranje, posledično pa se bo zmanjšala nevarnost za to, da se med vašimi občutljivimi belimi oblačili po pomoti znajde »vsiljivec«, npr. rdeča nogavica.

Izvlečna košara za perilo

 

Izvlečna košara za perilo ali kopalniška omarica s košaro za perilo »na kip«

Ena od najosnovnejših možnosti so modeli z odpiranjem »na kip«. Vgradna košara za perilo, ki je običajno izdelana iz kroma ali iz podobnih materialov, se tu namesti na notranjo stran vrat kopalniške omarice. Pri tem se uporabijo posebni pritrdilci, ki so praviloma že priloženi kompletu. Pritrditev je preprosta in ne zahteva posebnih spretnosti. Izjemno pomembno je, da izberete ustrezne dimenzije, ki se bodo ujemale z velikostjo izbrane omarice v vaši kopalnici.

Kopalniška omarica s košaro za perilo z odpiranjem »na kip« je primerna za večino kopalnic. Gre za sistem odpiranja, ki ne zahteva veliko prostora, zato pride v poštev tudi pri manjših kopalnicah. Ena od največjih slabosti pri tej rešitvi je, da znotraj ene omarice praviloma ni možnih več razdelkov, kar pomeni, da se svetla in temna oblačila pomešajo. Če je potrebnih več prekatov, je bolj smiselna izvlečna košara za perilo. Ta sicer zahteva malce več prostora, vendar bo sortiranje oblačil precej lažje.

Tudi izvlečna košara za perilo mora biti izbrana zelo premišljeno, pri čemer imamo v mislih predvsem skladnost dimenzij. Iskanje primernega modela najverjetneje ne bo prezahtevno, saj so na voljo izvedbe najrazličnejših velikosti. Kot omenjeno, je izvlečni sistem primernejši za kombiniranje več košev, zato boste zlahka sortirali oblačila. Ne le da se s tem zmanjša nevarnost za zabarvanje svetlih oblačil, ampak boste zaradi sprotnega sortiranja hitro ugotovili, katero vrsto oblačil bi bilo smiselno oprati najprej.

 

Pametne rešitve za najzahtevnejše uporabnike

Poleg omenjenih opcij so možni še posebni sistemi, ki so ustvarjeni z mislijo na potrebe in navade sodobnega posameznika. Ena od opcij je na primer kopalniška omarica s košaro za perila brez ročaja, ki temelji na elektro-mehanskem sistemu odpiranja. Odpiranje je izredno enostavno, saj je potreben samo dotik. Tovrstna izvedba pa hkrati prispeva k elegantnejši podobi kopalnice.

Izredno praktična rešitev je tudi različica, ki se odpira s pomočjo pedala. To pomeni, da ne bo potrebno sklanjanje, zato gre za izvedbo, ki je med drugim zelo primerna za osebe, ki se spopadajo z bolečinami v hrbtenici ali s sorodnimi težavami. Izvedba je kompatibilna z različnimi izvlečnimi sistemi. Odpiranje pa je popolnoma prostoročno.

Za konec pa moramo omeniti še možnost nožnega odpiranja na senzor. Ta rešitev je tehnološko najbolj dovršena, saj za odpiranje in zapiranje ni potreben neposreden stik – niti z roko niti s stopalom. Zanesljiv in izjemno odziven LED-senzor na dnu, povezan z električno vtičnico, bo samodejno zaznal gibanje na območju zaznavanja in nato poskrbel za odpiranje ličnice omarice. Ko boste odložili umazano perilo in umaknili stopalo, pa se bodo vratca samodejno zaprla.

Zastopamo le najboljše

Želite biti obveščeni o vseh novostih?

Prijavite se na e-novice

Misli dobro, vidi dobro, govori dobro ter delaj dobro in svet bo boljši.